Когато настъпи хаотичната имунизация: 1. Връзкарството е по-голям проблем от корупцията; 2. Имаме ли антивръзкарска стратегия? и 3. Какво се случва с план, в който пише „…и т.н.“?

Непразнично:

„Българска работа: работа необмислена или недомислена, зле започната, без ръководство, нескопосно ръководена и завършваща по определение със скандал, за да послужи само за регистрация на печалните си герои.“

  Паметник на Иван Хаджийски                                                                              

Планът и редът за ваксинация се разпаднаха пред очите ни. Дойде хаосът. И връзкарството – пипалата на „втората мрежа“ или втория начин.

Сега ваксини няма за никого – управляващите форсираха масовата ваксинация, въпреки че доставките са силно ограничени. Дотук се стига по ред причини, започвайки от лошото управление на комуникационната част от кампанията – сериозен брой хора отказват ваксината на AstraZeneca, която бе налична в миналите седмици и предпочитаха да чакат другите два варианта.

Те обаче се разпределят почти изключително само по втория начин. Ваксините на Pfizer и Moderna се превърнаха в ценен актив за тези, които могат да ги „дават“ – приятели, роднини и познати, на онзи, който може да ти е полезен. В момента връзкари изпреварват официалния ред и хората, които реално имат нужда.

Има „зелен коридор“ за настоящи и бивши политици, хора от бизнесите и медиите с техните близки. Много са вече с втора доза от смятаните за по-ефективни ваксини. За всички останали има опашки. Навици и картинки на незабравеното връзкарство и дефицитите.

Наред с другите причини за това, които в медиите се коментират, има такава: рефлексът връзкарство (да имаш познати и свои хора) е отработен сред медицинското съсловие и гражданина като потенциален пациент. Свикнали сме с това. Сега е усилено във връзка с търсенето на лекари в избирателните списъци. Тъжна гледка за специалната мисия на професията им.

Възрастните и по-трудно подвижни хора не могат да се възползват от обявявана и спирана „масова“ ваксинация, организацията й не е пригодна и за активни хора. Само за пробивни и за свои.

Държавата дава шанс и стимулира неетичното поведение на своите гражданите. Тя потвърждава „истини“:

  • Да бъдеш добавен в списък, официален или допълнителен, е изпитано средство.
  • „Хубавата“ ваксина е с връзки.
  • Евтиното нещо скъпо излиза.

Начинът, по който се стигна дотук, говори за дефицит на организационен капацитет. Според „Капитал“ България не се справи умело с поръчката на ваксини и заложи на най-евтините и дотук по-спорни като качества. Националният ваксинационен план се оказа преобърнат с главата надолу, като най-уязвимите групи в лицето на възрастните и хронично болните без обяснение и в разрез с практиката в целия ЕС са оставени назад, а напред бяха изведени „основни за обществения живот дейности“без да се уточнява кои точно.

Здравните власти създават среда и предпоставки за неетичност и непрозрачност, за социална завист и злоба, като започнаха да ваксинират приоритетно и млади и здрави офис служители от банки, телекоми, IT и други големи фирми, които трудно могат да минат за „основни за обществения живот“. Заедно с това сериозно количество хора пуснаха „връзки“, като изпревариха тези, на които им бе дошъл списъчния ред. Това рязко подсили чувството за несправедливост и недоверие и изостри напрежението.

Т.нар. „зелени коридори“ на масова“ ваксинация трябваше да понамалят общественото недоволство, пък и да вдигнат бройката на ваксинираните в европейската държава България.

 Плановете (и тези за ваксинация) у нас се възприемат поголовно като формални документи, а не като инструмент за управляване на оскъден ресурс, като го насочваш първо към определени групи, в които е важно бързо и ударно да се изгради общностен имунитет: медиците, възрастните и хронично болните и така по стълбицата на приоритетите надолу.

В момента (3 март) все още не са ваксинирани всички желаещи лекари, нито всички учители и университетски преподаватели, заявили интерес, а за възрастните вече дори няма специален ред – те ще минават заедно с всички.

Кашата започна, когато в рамките на фаза 3 от националния план за приоритетна ваксинация на служители от „основни за обществения живот дейности“. Оказа се, че служители на някои банки, телекоми, IT фирми и други големи компании от различни сектори тихомълком са били добавени в нея. Някои са можели дори и да избират ваксина, а част от компаниите пък предлагали като „бонус“ и възможността да запишеш и роднини – един вид корпоративна програма за мотивация на служителите.

Според обяснение на здравните власти тези ваксинации били напълно в реда на нещата: просто IT секторът редом с други бил добавен във въпросната фаза 3 на ваксинационния план.

Служители във фирми споделят: „Увериха ни, че всичко е официално – някаква инициатива от държавата към фирми и организации, за да се улесни ваксинацията.Приех, въпреки че смятам, че не е редно ние да минаваме преди възрастните хора, не е честно“, сподели за „Капитал“ служителка в голяма софтуерна фирма. По думите й на фирмата е била предложена тази възможност, а не са я търсили сами. Служител от друга компания казва, че при тях случаят е друг – мениджмънтът научил, че във ВМА вече тече „масова ваксинация“, и са потърсили болницата, за да попитат за възможностите и те да се включат. И са получили положителен отговор.

 Но винаги има място за морално геройство или обикновена почтеност. Има и компании, които са научили за възможността, но са решили да не се възползват по морални причини. „Не искаме да отнемаме ваксини, които могат да отидат при по-нуждаещи се. Честно казано, то е и абсолютно излишно, при положение че средната възраст на хората във фирмата ни е под 30 и всички в момента работят от вкъщи“, казва служител на друга фирма, която се е въздържала от „изкушението“.

Ако официалната стратегия бе да се ваксинират първо хората от най-ключовите за икономиката сектори, ситуацията щеше да е друга. Властите не посмяха да го направят официално, за да не излиза, че пренебрегват умишлено най-уязвимите групи. Но в крайна сметка се случи точно товахората, които са с най-голям риск от тежко протичане – възрастни и с придружаващи заболявания, остават последни, а служители от няколко големи компании изпреварват и някои лични лекари.

Липса на достатъчно убедителна информация за ползите на всяка ваксина и страхът и нерешителността една от тях дава се дава на възрастни мултиплицираха хаоса на масовата ваксинация.

Седмици преди изборите подобно поведение поражда и друго съмнение – че се ваксинират с предимство групи, важни за изборния резултат на ГЕРБ. Това едва ли е част от официално, а не тайно указание, но усещането остава. Много организации от „приоритетни“ сектори дори не са знаели, че има възможност да ваксинират служителите си. И това не е изненада – никой не е обявявал официално, че тези сектори са част от фаза 3.

Официалната формулировка на фаза 3 е удобно неопределена, завършвайки с „и т.н.“ Липсата на точни правила за приоритетните ваксинации създава неравенство, настройва едни социални и професионални групи срещу други и отваря врата и за злоупотреби като официализирано „връзкарство“ на едро. Освен това спорното решение имунизациите при възрастните и хронично болните да са след фаза 3 изправя хора и компании пред твърде трудна морална дилема – да се възползвам и да защитя себе си или да остана принципен и да не отнемам дозата на по-нуждаещите се. Да бъдат поставяни в подобна ситуация от държавата е, смущаващо.

Как е възможно всички други да са преди най-уязвимите? Решението те да са толкова назад е сред най-слабите моменти на плана. Обществено обсъждане и дебат по него у нас не е имало, слаб е и интересът от страна на обществото и медиите за това. Страхът и „парализата“ си казват думата. 

Западните страни избраха най-горе в списъците им да са медиците, възрастните хора и хронично болните, които са с най-висок риск от хоспитализации и смърт. С пълзящата трета вълна най-логичен остава изборът на стратегия за ваксинация, която да предпази здравната система и да намали жертвите.

Българският план очевидно бе недообмислен и необсъден, несъобразен с реалностите и не сработи. 

В материала за позовавам на:  А. Коджаиванова от бр. 8,  26-4.03.2021г. на сп. „Капитал“: https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/covid/2021/02/21/4177357_plan_i_red_niama_vaksiniraite_se_kakto_mojete/

 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.